Picie herbaty imbirowej pomoże zwalczyć przeziębienia i grypę o wiele lepiej niż zwykle leki. To jednak nie są wszystkie zalety tego niesamowitego napoju. Zerknij na listę korzyści, które płyną ze składników dodatkowych herbatki.
Imbir
działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwpasożytniczo
rozpuszcza kamienie nerkowe
oczyszcza wątrobę
zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
dostarcza niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin
zapobiega nowotworom i niszczy komórki nowotworowe
bogaty w cenne składników odżywcze, w tym witaminę C, magnezu i minerały
ułatwia trawienie
zapobiega i zwalcza choroby układu krążenia a także poprawia krążenie krwi
łagodzi bóle miesiączkowe
leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom
leczy migreny
dba o jamę ustną
poprawia ukrwienie mózgu, przez co zwiększa koncentrację i wydajność umysłu
Kurkuma
działa przeciwzapalnie, antywirusowo, antybakteryjnie, oczyszczająco i antynowotworowo
usprawnia pracę mózgu
pomaga przy zaburzeniach trawienia
wspomaga pracę wątroby
wzmacnia odporność
zmniejsza ryzyko chorób serca
Mleko kokosowe/olej kokosowy
bogate w witaminy C, K i B, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź
działa bakteriobójczo, antywirusowo i przeciwgrzybiczo
zdrowe źródło tłuszczu
poprawia trawienie i pomaga przy zaparciach
wzmacnia układ odpornościowy
Miód
mnóstwo substancji odżywczych, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych
działa przeciwzapalnie
łagodzi objawy przeziębieniach
reguluje poziom cukru we krwi
pomaga przy wrzodach żołądka
Połączenie tych czterech składników sprawia, że herbatka imbirowa posiada niezwykłą moc i pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Teraz zobacz, jak prosto ją przygotować.
Składniki
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonej kurkumy (warto dodać również szczyptę pieprzu czarnego, ponieważ zwiększa on przyswajanie kurkumy nawet o 2000%)
mleko kokosowe lub olej kokosowy
szklanka wody
miód organiczny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Obierz plasterek korzenia imbiru i skrusz. Zagotuj wodę i dodaj do niej imbir oraz kurkumę. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 – 10 minut. Teraz dolej nieco mleka lub oleju kokosowego i odcedź. Dodaj miód, aby mikstura była słodsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz