aaa1

niedziela, 12 czerwca 2022

Jeśli używasz folii aluminiowej, skończ z tym albo przygotuj się na konsekwencje! Oto dlaczego.

 

Folia aluminiowa jest właściwie w każdym domu. Korzysta się z niej do przygotowywania potraw w piekarniku czy nawet pakowania kanapek dzieciom do szkoły.

Okazuje się jednak, że powinniśmy z niej zrezygnować gdyż ma zły wpływ n a nasze zdrowie.

Zapewne każdego dnia zawijasz swoim dzieciom kanapki do szkoły właśnie w folię aluminiową, lub wykorzystujesz ją do gotowania. Najnowsze badania wykazały jednak, że ten niezbędny wręcz element kuchenny jest mocno szkodliwy dla zdrowia.

Aluminium to neurotoksyczny metal, który może powodować poważne problemy w funkcjonowaniu mózgu (związane np. z chorobą Alzheimera). Według ekspertów, długotrwałe wystawienie organizmu na działanie aluminium może powodować długotrwałe negatywne skutki, takie jak: upośledzenie umysłowe, problemy z równowagą, pamięcią czy koordynacją.

Przeprowadzone badania wykazują, że gotowanie w folii aluminiowej ma wpływ na nasz szkielet. Aluminium będzie gromadzić się w kościach, wypierając z nich wapń. Dodatkowo, badacze wiążą wykorzystywanie aluminium w kuchni ze zwłóknieniem płuc oraz innymi problemami z układem oddechowym. Ten sam efekt osiągniemy jeśli używamy folii aluminiowej do grillowania.

aluminium

Kiedy wystawimy folię aluminiową na działanie wysokich temperatur, zawarty w niej pierwiastek zacznie przenikać do żywności. Badacz inżynierii chemicznej na Uniwersytecie Amerykańskim w Sharjah, dr Essam Zubaidy, dokonał oceny skutków używania folii aluminiowej do gotowania.

Okazało się, że posiłek przygotowany w ten sposób może zawierać nawet 400 mg aluminium! Zalecane dzienne spożycie dla aluminium, według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi zaledwie 60 mg!

Z tych badań wynika więc, że folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia, gotowania czy podgrzewania. Wykorzystując ją w ten sposób, możemy poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Ważnym czynnikiem jest również to, co zawijamy w folię. Nie powinniśmy wykorzystywać jej do owijania potraw kwaśnych (np. cytrusów) oraz mocno przyprawionych. Wtedy szkodliwych substancji będzie w naszym jedzeniu jeszcze więcej.

Zamiast używać folii aluminiowej do owijania kanapek, potraw czy warzyw, warto skorzystać ze zwykłego papieru śniadaniowego lub specjalnych pojemników na żywność. Nie jesteśmy skazani na folię! Istnieje wiele alternatyw.

Udostępnij ten post, aby ostrzec swoich znajomych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz