Większość osób przekłada zdrowie nad wszystkie inne sprawy – i słusznie. Warto o nie dbać, w końcu każdy z nas ma tylko jedno życie.
Prawda jest jednaka taka, że łatwiej mówić, niż zrobić. Wraz z rosnącym wiekiem wiele procesów w naszym organizmie zwalnia tempa, co prowadzi np. do zaparć i pogorszenia wzroku. Czasem dochodzi nawet do gromadzenia się tłuszczu w wątrobie, co może wywołać poważny uszczerbek na zdrowiu. Na szczęście istnieje naturalne lekarstwo, które może wspomóc nas w tych przypadłościach – jest to burak ćwikłowy.
Burak ćwikłowy jest europejskim, czerwonawym warzywem, które brak popularności zawdzięcza swojemu nietypowemu smakowi. Mimo iż nie jest ono znane na całym świecie, jest bogate w wartości odżywcze i posiada szereg leczniczych właściwości.
Za pomocą buraków można oczyścić wątrobę z tłuszczu, zapobiec blokowaniu okrężnicy oraz poprawić wzrok. Są one także bogate w antyoksydanty i żelazo, z tego powodu najczęściej stosuje się je, by wzmocnić układ sercowo-naczyniowy oraz w leczeniu anemii.
Buraki ćwikłowe zawierają dużą ilość betainy oraz tryptofanu, przez co skutecznie redukują stres i koją nerwy. Te warzywa mają również właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co czyni z nich silne narzędzie do walki z rakiem.
Buraki ćwikłowe najczęściej spożywa się w formie sałatki.
Przygotowanie sałatki w buraków:
Obierz buraki i gotuj je maksymalnie dziesięć minut, aż staną się odrobinę bardziej miękkie. Następnie posiekaj warzywa na małe kawałeczki i umieść w miseczce. Gotowanie buraków ma na celu ich dezynfekcję – w końcu rosną w glebie. Po ugotowaniu warzywo nadal będzie stosunkowo twarde, lecz nie na tyle, by go nie posiekać. Wykonaj te same czynności w przypadku cebuli i również umieść ją w naczyniu. Następnie dodaj odrobinę oleju, soli i octu.
Warto więc wdrożyć buraki na stałe do swojej diety – jeśli będziesz spożywał sałatkę codziennie, stan Twojego zdrowia z pewnością się poprawi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz