Badania wykazały, że jeśli będziesz spożywać tę miksturę o wiele rzadziej będziesz gościem przychodni. Głównym jej składnikiem są buraki.
Roślina ta ma właściwości sprzyjające całemu organizmowi, a szczególnie sercu i kościom. Jednym z jej działań jest obniżenie ciśnienia krwi. Buraki zawierają azotany i tlenek azotu. Te składniki poszerzają naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie. Badania wykazały, że codzienne spożywanie pół kilograma buraków obniża ciśnienie krwi już w ciągu kilku godzin.
Burak obniżają też poziom złego cholesterolu, gdyż zawierają dużo błonnika, flawonoidów i betacyjanu. Te substancje obniżają utlenianie cholesterolu LDL i nie pozwalają odkładać mu się na ścianach naczyń krwionośnych. W ten sposób zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału, udaru i chorób serca.
Buraki zapobiegają również osteoporozie. Zawarty w nich minerał krzemionkowy pomaga organizmowi absorbować wapń. Wapń z kolei poprawia stan naszych zębów i kości. Szklanka soku z buraków dziennie, zmniejszy ryzyko wystąpienia osteoporozy. Udowodniono również, że buraki zapobiegają powstawaniu łamliwości kości.
Buraki mają w sobie prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do zachowania zdrowia organizmu. Poprzez wysoką zawartość potasu działają odkwaszająco. Oprócz tego zwiększają odporność, zwiększają łaknienie, oczyszczają i poprawiają pracę wątroby oraz polepszają trawienie. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że wspomagają leczenie anemii. Aby zadbać o wzrok należy upewnić się, że w diecie znajduje się naturalny sok z buraka, który jest świetnym źródłem witamin i minerałów.
Picie codziennie szklanki soku z buraków poprawi siłę i witalność. Zdecydowanie warto włączyć te warzywa do swojej diety.
Należy jednak pamiętać, że buraki nie są wskazane dla ludzi chorych na cukrzycę. Osoby z niskim ciśnieniem mogą pić sok z buraków tylko przed snem, bo w przeciwnym wypadku obniżenie ciśnienia może wywołać nadmierną senność. Osoby chore na reumatyzm lub kamicę nerkową ze względu na dużą zawartość szczawianów powinny również unikać tych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz