Cytryny są jednymi z najzdrowszych owoców znanych na całym świecie. nie tylko cytryny zawierają wartościowe składniki. W skórce, która często ląduje do kosza jest ich o wiele więcej. Zanim kolejny raz wyrzucisz ją do śmieci, warto zapoznać się z jej właściwościami.
Cytryny są bogate w witaminy i minerały, w tym witaminy A, C, B1, B6, potas, bioflawonoidy, kwas foliowy, magnez, pektyny, fosfor i wapń. To sprawia, że są niezwykle skuteczne w zwalczaniu różnych chorób, takich jak np. cukrzyca. Ich regularne konsumowanie wzmacnia odporność i ma korzystny wpływ na trawienie, jelita czy wątrobę.
Ale czy słyszałeś już o korzyściach płynących z ich skórki?
Skórka z cytryny ma silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, które łagodzą ból nerwów i naczyń krwionośnych. Są też bardzo skuteczne w przypadku bólu stawów i można wykorzystać je na 2 sposoby:
– W pierwszej kolejności wyszoruj dokładnie cytrynę i przemyj ją w gorącej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń bakteryjnych i pestycydów. Zetrzyj żółtą część skórki cytryny i wetrzyj ją w miejsce bólu. Owiń je bandażem i pozostaw opatrunek na około 2 godziny.
– Obierz skórki z 2 cytryn, umieść w słoiku i zalej oliwą z oliwek, tak, aby były w niej całkowicie zanurzone. Pozostaw w ciemnym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie namocz gazik w powstałym oleju i wcieraj go w bolące miejsca, zabezpiecz bandażem i pozostaw na noc. Rano zmyj.
Wypróbuj te dwa naturalne środki na ból stawów i po raz kolejny skorzystaj z niesamowitych korzyści zdrowotnych płynących z cytryny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz