aaa1

wtorek, 28 lutego 2023

Jeśli używasz folii aluminiowej, skończ z tym albo zmierz się z poważnymi konsekwencjami!

 

Folia aluminiowa jest w każdym domu. Używamy jej do pakowania kanapek dzieciom, do przygotowywania potraw w piekarniku, a teraz w okresie letnim  podczas grillowania. Folia aluminiowa w niektórych domach jest wręcz niezbędna. Najnowsze badania wskazują na to, że jest ona bardzo szkodliwa... najwyższy czas aby wyeliminować ją z domu.

Aluminium to neurotoksyczny metal ciężki, który może powodować poważne uboczne skutki w funkcjonowaniu mózgu, które są ściśle powiązane z chorobą Alzheimera. Według ekspertów medycznych, narażenie na niego, może powodować długotrwałe negatywne skutki, w tym upośledzenie umysłowe, utratę równowagi, pamięci, koordynacji czy kontroli ciała.

Badanie wykazało, że gotowanie w folii aluminiowej ma wpływ na nasze kości – aluminium gromadzi się wewnątrz nich i zajmuje przestrzeń wapnia, zmniejszając tym jego poziom.

Ponadto badacze powiązali gotowanie z folią aluminiową, ze zwłóknieniem płuc i innymi problemami oddechowymi, na skutek wdychania cząsteczek aluminium – ten sam efekt osiąga się w przypadku grillowania z użyciem folii aluminiowej.

Gdy aluminium jest wystawione na działanie wysokich temperatur, przenika ono do żywności.

Dr Essam Zubaidy, badacz inżynierii chemicznej na Uniwersytecie Amerykańskim w Sharjah, dokonał oceny skutków wykorzystania folii aluminiowej podczas gotowania i okazało się, że posiłek gotowany w folii aluminiowej może zawierać, aż do 400 mg aluminium. RDA (zalecane dzienne spożycie) dla aluminium, według Światowej Organizacji Zdrowia, jest ograniczone do 60 mg na dobę.

Folia aluminiowa nie nadaje się do pieczenia, gotowania czy też podgrzewania – takie postępowanie może poważnie odbić się na Twoim zdrowiu.

Ważną rzeczą jest także to, co zawijamy w folię – nie powinniśmy łączyć aluminium z potrawami kwaśnymi (np. z owocami cytrusowymi czy sokiem pomidorowym) i mocno przyprawionymi – wtedy szkodliwe substancje emitują do naszych potraw z jeszcze większą siłą.

Do owijania kanapek, potraw czy warzyw warto użyć zwykłego papieru śniadaniowego lub specjalnych pojemników na żywność – istnieje naprawdę wiele alternatyw, by zastąpić tę truciznę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz