Portulaka pospolita jest chwastem, który może rosnąć również na Twoim podwórku. Jest to dość powszechna roślina, ale jednocześnie mało kto wie o jej niezwykłych korzyściach dla zdrowia.
Zanim znowu potraktujesz ją jako niepotrzebny chwast, który trzeba wyrwać, może akurat polepszy Twoje zdrowie.
#1. Pasuje do Twojej diety
Jest to niskokaloryczna roślina, którą doceniają dietetycy. Oprócz tego, że portulaka jest lekka i bogata w błonnik pomaga też zmniejszyć apetyt.
#2. Jest bogata w kwasy omega-3
Roślina ta zawiera więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż jakikolwiek warzywo liściaste. Znaczy to, że dodanie już niewielkiej ilości tych chwastów do diety może pozytywnie wpłynąć na sen, nastrój, a nawet reumatoidalne zapalenie stawów.
#3. Świetne źródło potasu
Portulaka zawiera blisko 250 mg potasu w pojedynczej porcji. Znaczy to, że może obniżyć ciśnienie, zmniejszyć lęk i pomóc szybciej odzyskać siły po wyczerpującej aktywności fizycznej. Jest to obowiązkowy element diety dla każdego sportowca, w każdym wieku.
#4. Świetna dla odporności i wzroku
Roślina ta oprócz ogromnej ilości kawasów tłuszczowych omega-3 wygrywa z innymi warzywami w ilości witaminy A, która wpływa na wzrok, zęby, kości i ogólną odporność.
#5. Wypełniona wapniem
Jeśli chcesz utrzymać aktywny styl życia, szczególnie z postępującym wiekiem, ważne jest to, aby skupić się na odpowiedniej ilości wapnia. Portulaka zawiera aż 28 mg na porcję!
#6. Nietypowy smak
Mimo iż nie smakuje każdemu, w wielu eleganckich restauracjach powstały menu zbudowane właśnie wokół tego chwastu. Dobrze przyrządzona portulaka powinna uzupełniać łagodne posiłki.
Jeżeli nie chcesz spożywać jej w daniach jako zieleniny, możesz stworzyć z nią smoothie! Dodaj do niej truskawki, jeżyny i czereśnie, a na pewno taki napój Ci posmakuje!
Czy wiedziałeś, że ten chwast ma aż tyle zastosowań?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz