Niejednokrotnie zdarza się, że odkrawamy nadpsutą część jabłka aby zjeść tą "zdrową" część.
To ogromny błąd, możesz Ci to zaszkodzić! I to bardzo!
Koniecznie dowiedz się dlaczego.
- Nigdy nie należy spożywać owoców częściowo zepsutych, np. zgniłych, nawet po wykrojeniu uszkodzonego fragmentu - mówi dr Krzysztof Rutkowski, Kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach. - To dlatego, że nie wiadomo w jakim stopniu została zainfekowana reszta jabłka.
Jak kupować jabłka?
Podczas spotkania, które odbyło się w środę 20 września 2017 w gospodarstwie sadowniczym Państwa Puncewiczów w Lewiczynie k. Grójca, ekspert wyjaśnił też, jak wybierać owoce, by były dla nas najzdrowsze.
- Przede wszystkim sięgamy po te bez widocznych uszkodzeń oraz oznak rozwoju chorób grzybowych - wyjaśnia dr Rutkowski. Dotyczy to zresztą nie tylko jabłek. O chorobie owocu świadczyć mogą nienaturalne plamy i przebarwienia na skórce oraz zmiany koloru i/lub struktury miąższu.
Popsute jabłko może wywołać poważne zatrucie
Rozwój niektórych chorób grzybowych może powodować wytwarzanie się wewnątrz owocu szkodliwych dla zdrowia człowieka substancji, tzw. mykotoksyn. Za ich powstawanie odpowiadają atakujące jabłka grzyby pleśniowe, które mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), zaburzać gospodarkę hormonalną lub osłabiać odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz